-
Nederland stemt voor inperking neonicotinoïden
Nederland wil het gebruik van neonicotinoïden in gewasbeschermingsmiddelen inperken. Dat zegt minister Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Komende vrijdag zal Nederland dan ook instemmen met het voorstel van de Europese Commissie voor inperking.
-
Toename ziektedruk bieten: uitbreiding onderzoek bladziekten
De ziektedruk van bladziekten is de afgelopen jaren in de praktijk flink toegenomen. Dit is voor Delphy aanleiding om het onderzoek naar de verschillen tussen bietenrassen en hun gevoeligheid in bladziekten uit te breiden naar vier regio’s.
-
‘Inzetten op behoud veilige toepassingen van neonicotinoïden’
Het komt er nu op aan voor het dossier van de neonicotinoïden: de Europese Commissie buigt zich later deze week over de toelating. Voorzitter Jaap van Wenum van de LTO vakgroep Akkerbouw houdt hoop voor het behoud van een aantal veilige toelatingen, maar is er niet helemaal gerust op.
-
Video: Agria’s poten voor Aviko
Akkerbouwer Bernard Wentink uit Zeddam (GD) poot aardappelen van het ras Agria met een vierrijige Gruse-pootmachine. Hij teelt deze aardappelen voor Aviko. Vorig jaar groeiden op dit perceel uien. Na de oogst heeft hij bladrammenas ingezaaid. Deze groenbemester heeft Wentink vlak voor het poten ondergewerkt.
-
Export pootaardappelen reikt in maart tot bijna 140.000 ton
De export van pootgoed (oogst 2017) is in maart uitgekomen op een tussentijds totaal van 637.209 ton, zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). De pootgoedexport in maart reikt daarmee tot 139.784 ton.
-
Blend voor overbemesting scheelt een keer strooien
Regelmatig maar beperkt stikstofaanbod heeft positieve invloed op hardheid zaaiuien Met de huidige generatie zaaiuienrassen volstaat een seizoens stikstofgift van 140 kg N/ha, waarvan maximaal 30-50% als startgift. Meer dan 140 kg strooien geeft een verhoogd risico op kwaliteitsverlies (hardheid, kale uien). Op lichtere gronden is het advies de overbemesting in twee keer te geven.
-
Aardappelexport Nederland loopt 53.000 ton voor op 2017
De Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen (oogst 2017) is dit handelsseizoen opgelopen naar een totaal volume van 628.857 ton. Ten opzichte van dezelfde periode in seizoen 2016-2017, betekent dit een plus van 53.053 ton. In maart is vanuit Nederland 84.858 ton aardappelen over de wereld geëxporteerd, zo blijkt uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).
-
Bietenzaai in Duitsland bijna afgerond
Het zaaien van bieten is in Duitsland al bijna afgerond. Met name in het oosten van het land is het zaaiwerk op een haar na gevild, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bieteninstituur LIZ.
-
Zeven meldingen hagelschade uit Noordoost-Nederland
Bij AgriVer hebben zich zeven akkerbouwers en bollentelers gemeld met schade als gevolg van de hagel die gisteravond is gevallen.
-
Poll: Bloeiende akkerranden bevorderen de biodiversiteit
Bloeiende akkerranden bevorderen de biodiversiteit en daarmee een maatschappelijk doel van het GLB. Dat vindt 33 procent van de stemmers in de wekelijkse poll op Akkerwijzer.nl.
-
Verwerkende industrie loopt achter bij aardappelseizoen 2016-2017
In vergelijking met dezelfde periode (april t/m maart) in 2016-2017, heeft de verwerkende industrie in dit lopende seizoen 57.400 ton minder aardappelen verwerkt, zo blijkt uit de jongste verwerkingscijfers van BO Akkerbouw. Nu staat de teller op 3,992 miljoen ton, tegenover 4,049 miljoen ton vorig seizoen.
-
Groter P-verlies bij compost op niet-kerend systeem
Na composttoediening is een groter fosfaatverlies te zien bij niet-kerend werken op gedraineerde grond. Bij kerend grondbewerken nam de P-lekkage na een compostgift toe met de factor 2,9. Bij niet-kerend werken was de fosfaat-uitspoeling zelfs 5,3 maal groter. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.
-
‘Discussie over glyfosaat wordt te veel op emoties gevoerd’
De akkerbouw kan niet zonder glyfosaat. Daar is akkerbouwer Bert Berghuis uit Westernieland (GR) van overtuigd. Glyfosaat is een veilig, effectief en bewezen middel, de discussie erover wordt te veel op meningen en emoties gevoerd, vindt hij. „Het middel wordt al veertig jaar zonder bezwaar in de landbouw ingezet. Het wordt een flinke uitdaging om in vijf jaar een goed alternatief te vinden”, zegt hij in het vakblad Akkerwijzer.
-
Saldo verhogen dankzij Tagetes in bouwplan
Je opbrengst verhogen door Pratylenchus penetrans uit te schakelen. Zetmeelaardappeltelers die Tagetes (afrikaantjes) telen, zagen dat dit kan. Uit proeven op proefboerderij ’t Kompas met Tagetes patula blijkt dat het saldo in een rotatie flink kan verhogen. En: PPO onderzoekt de kansen voor de bestrijding van aardappelopslag in de Tagetes-teelt.
-
Akkerbouw in Noord-Limburg / De Peel: Combi met levende have
De provinciegrens tussen Brabant en Limburg is in het akkerbouwgebied Noord-Limburg-De Peel slechts een nietszeggende stippellijn op de kaart. Percelen van één bedrijf liggen links en rechts van de scheidingslijn. Nieuwe kansen voor Peelnatuur, maar ook waterbeheer, strenge bemestingsregels en aaltjesbestrijding drukken een stempel op het akkerbouwer-zijn. De akkerbouwers Thijs en Martijn Derikx (Ysselsteyn) en Theo Verhoeven (Milheeze) vertellen hun ervaringen.Lees deze nieuwe aflevering van de serie Akkerbouwgebieden in vakblad Akkerwijzer nr. 4 dat gisteren is verschenen.